Kundcase / Offspring Biosciences

Motgång som blev framgång.

När AstraZeneca lade ner sin forskningsenhet i Södertälje var forskaren Anders Dahlstrand en av många som förlorade sitt jobb. Tillsammans med sina kollegor Dan Sunnemark och Anne Svensson valde han att satsa stort och bygga ett nytt företag från grunden. Idag har deras gemensamma bolag etablerat sig som en stark aktör på en global marknad.

Intervju med Anders Dahlstrand, VD för Offspring Biosciences.

Från anställd till entreprenör.

1 200 tjänster försvann vid nedläggningen av AstraZeneca, vilket förstås var en stor tragedi för många. Men för Anders och hans blivande partners blev det också en vändpunkt. De såg en unik möjlighet att ta vara på den erfarenhet, kunskap och det stora nätverk som de tillsammans lyckats bygga upp under sina år i branschen. Bara några månader efter att de blivit uppsagda startade de bolaget Offspring Biosciences.

– Vi älskar vårt jobb och känner stolthet över det värde vi skapar för läkemedelsbolagen. Därför valde vi att starta eget och bygga vidare på våra erfarenheter från AstraZeneca, berättar Anders.

Avancerad forskning banar väg för nya läkemedel.

Att ta fram ett nytt läkemedel är en dyr historia och en långdragen process. I genomsnitt får man räkna med att det tar cirka 10–20 år och kostar omkring 10 miljarder kronor. Få läkemedelsprojekt lyckas ta sig hela vägen fram, de flesta läggs ner innan läkemedlet har nått marknaden. Den stora utmaningen är att satsa rätt och få pengarna att räcka hela vägen.

Det är här som Offspring Biosciences kommer in i bilden. De stödjer läkemedelsprojekt med en speciell typ av analys av vävnader från människor och djur.

– Med vår unika kompetens inom vävnadsanalys hjälper vi våra kunder att fatta rätt beslut och ökar deras odds för framgång, menar Anders.

Ett samarbete tar form.

Vid uppstarten av bolaget hade Anders och hans kollegor hjälp av en annan redovisningsbyrå, men kände efter ett tag att de saknade det personliga engagemanget. På rekommendation av en bekant kom de i kontakt med JWK, vilket var starten på ett långt och lyckat samarbete.

– JWK hjälper oss med allt inom företagsredovisning, löner, årsbokslut, deklarationer, skattefrågor och ekonomisk rådgivning. De har kommit in med personligt engagemang, stor kunskap och tydlig struktur som gör att vi har kunnat växa med ett helt annat lugn än tidigare. Med deras hjälp har vi bland annat digitaliserat bokföringen.

Med blicken mot framtiden.

Sedan starten 2012 har Offspring Biosciences expanderat och bland deras kunder finns idag allt från små start-ups till de allra största farmabolagen. Kunderna är främst etablerade inom Europa och USA.

– Målsättningen är att etablera oss globalt som en av de tio främsta leverantörerna inom vävnadsanalys. Vi vill fortsätta att generera signifikanta värden för våra kunder och för oss själva,även efter att vi har gått i pension.

Är du entreprenör och drömmer om att starta eget företag, tänk på att:

  1. Ha fokus på kundvärde och aktiviteter som skapar marginaler för tillväxt och stabilitet
  2. Våga satsa, ha roligt och fira alla framgångar
  3. Lyssna på dig själv och glöm inte av din familj och vänner

Kort om Offspring Biosciences

Grundades: 2012

Verksamhet: Bedriver forskning och genomför avancerade analyser i vävnad

Anställda: 9

Ort: Södertälje

Kontakta oss för ett första möte.
Förutsättningslöst och kostnadsfritt!

Vi är nyfikna på att höra mer om dig och din verksamhet. Slå oss en pling eller kontakta oss här, så hör vi av oss inom kort.